یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه آثار اجتماعی از سیاستهای کوتهنگرانه به مراتب مخربتر از آثار اقتصادی آن است تصریح کرد: روند رشد ناهنجاریهای اجتماعی و گرایش سطوحی از فروپاشی اخلاقی و سرمایه اجتماعی در شرایط کنونی حادترین چالش توسعه ملی است.
بولتن نیوز: فرشاد مومنی در نشست خبری با اشاره به دهمین سالگرد درگذشت دکتر حسین عظیمی گفت: در بین اقتصاددانانی که در عرصه علمی و نظری بیشترین تاثیر را در تقویت اقتصاددانان و آشنا کردن ذهن سیاست مداران با مسائل اقتصادی دولت داشتهاند نقش این استاد فقید به مراتب بیشتر از دیگران است.
وی با بیان اینکه در 10 سال گذشته همواره به بزرگداشت یاد دکتر عظیمی ذکر خاطرات و خدمات ایشان وآموزشهای او اکتفا کردهایم، گفت: اما از سال گذشته به این نتیجه رسیدهایم که برای سالگرد فوت ایشان همایشی را تحت عنوان کلی مرزهای دانش اقتصاد توسعه برگزار کنیم که این عنوان کلی که عنوان سمینارهای سالانه نیز خواهد بود براساس شرایط و اقتضائات حاکم بر کشور در حوزههای موثر تمرکز خواهد داشت.
دبیر علمی همایش سالانه مرزهای دانش اقتصاد توسعه با اشاره به عنوان این همایش افزود: مهمترین دلیل انتخاب این زمینه احساس نگرانی بسیاری است که در این حوزههای سه گانه احساس می شود چرا که همیشه در تاریخ نفتی اقتصاد ایران افزایش معنادار در درآمدهای نفتی مهمترین محرکه برای عقب ماندن از اندیشههای توسعه بوده است.
مومنی با بیان اینکه در حوزه نظری این گونه تعبیر می شود که سیاست گذاران در دوران شکوفایی درآمد نفتی گرایش غیرقابل توجیه و مخربی به سمت رویههای کوتاه نگرانه پیدا میکنند بیان کرد: منظور از رویههای کوتاه نگرانه معضلات و مسائل فوری و کوتاه مدتی است که به مصالح بلند مدت کشور ترجیح مییابد و نوعی روزمرگی با آزمون و خطای بسیار بالا به جامعه ملی تحمیل میکند.
وی با اشاره به اینکه در طی سالهای اخیر کشور با موج بی سابقهای از درآمدهای نفتی مواجه شد در نتیجه آن بی سابقهترین سطوح کوته نگری و غفلت از بنیان توسعه قابل مشاهده است عنوان کرد:از این رو لازم است تا فریاد توسعه خواهی به ویژه در مقطع کنونی که کشور در مسیر تبدیل وضعیت در قوه مجریه قرار دارد بلند شود.
دبیر علمی همایش سالانه مرزهای دانش اقتصاد توسعه اضافه کرد: امیدواریم که ملت برای پاسداری از روح دکتر عظیمی و دغدغههای او وعدههای کوته نگری که نیرو محرکه عقب ماندگی اقتصاد و جامعه ایران است را از طریق ارتقاء سطح آگاهی عمومی کنارگذاشته و به سمت امور توسعه گرایانه کشیده شوند.
مومنی با تاکید بر اخلاق و سرمایه اجتماعی تصریح کرد: افرادی که تحت عنوان شعارهای مختلف اما با دیدگاه کوتهنگرانه فعالیت میکنند موجب میشوند تا اقتصاد به دور باطل رکود تورمی کشیده شده و کشور دستخوش هنجارهای اجتماعی شود.
وی با طرح این سوال که چگونه ترکیب رکود و تورم شدیدتر تخریب به توسعه ملی وارد میکند توضیح داد: در این شرایط رفاه خانوارها دچار دستخوش و انحطاط شده که میتوان آن را از طریق رفتار مردم در زمینه تغذیه، آموزش و چالشهای موجود در این زمینهها مشاهده کرد.
مومنی با اشاره به شرایط نامساعد بهداشتی در کشور عنوان کرد: مردم با فقر مزمن غذایی مواجهاند به طوری که نزدیک به 15 درصد کودکان و جوانان با مشکل سوء تغذیه روبرو بوده که این چشم انداز نگرانکنندهای را در زمینه رشد جسمی و ذهنی کودکان ایجاد میکند.
وی افزود: بیش از یک سوم جمعیت در سن تحصیل و آموزش کشور خارج از پوشش آموزشی قرار دارند که این رفتاری غیر توسعهای است.
مومنی همچنین با اشاره به عقب ماندن بنگاههای تولیدی از رشد و توسعه بیان کرد: این بنگاهها به واسطه سیاست های کوته نگرانه در شرایطی قرار دارند که بازگردان آنها به اوضاع و احوالی که در آن بتوان انگیزه و توان سرمایهگذاری را افزایش داد بسیار مشکل است. به طوری که طبق گزارشهای مرکز آمار ایران تنها در سال90 ، نزدیک به 30 درصد اشتغال صنعتی کشور از میان رفته است.
وی اضافه کرد: طبق اطلاعات مرکرز پژوهش های مجلس نیز با توجه به افزایش بدهیهای غیر متعارف دولت، پیشبرد پروژههای عمرانی نیز به شدت کاهش یافته است.
به گزارش ایسنا، نخستین همایش سالانه "مرزهای دانش اقتصاد توسعه" با موضوع "سرمایه اجتماعی، اخلاق و توسعه" به مناسبت نکوداشت دهمین سالگرد درگذشت دکتر حسین عظیمی در پنج عنوان برگزار خواهد شد.
اخلاق و سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی و عملکرد اقتصادی، سرمایه اجتماعی و توسعه، سرمایه اجتماعی و عملکرد اقتصادی، سرمایه اجتماعی و جامعه مدنی موضوعات اصلی این همایش است که با حضور پژوهشگران اقتصادی واجتماعی مورد بحث و بررسی خواهد گرفت.