نگاهی متفاوت به قرارداد اقتصادی عظیم 70 میلیارد یورویی ایران و روسیه/
کدام تجربه باعث توجه دولت یازدهم به بازارهای جهانی «غیر از غرب» شد؟/ مدلی موفقی که باید تا آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا تعمیم پیدا کند
گروه اقتصادی- رجانیوز: «هفتاد میلیارد یورو» حجم آخرین مبادله اقتصادی ایران و روسیه است؛ عددی قابل توجه که نه تنها حساسیت غرب را در آستانه مذاکرات 1+5 یا ایران بر انگیخته، بلکه می تواند حاکی از تغییر نگرش دولت یازدهم در رابطه با استفاده از ظرفیت های متعدد جامعه جهانی غیر از «غرب» باشد.
به گزارش رجانیوز، پس از گذشت ماه ها گمانه زنی در خصوص همکاری مشترک ایران و روسیه در زمینه تجاری و اقتصادی، سرانجام بیژن زنگنه وزیر نفت ایران و الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه تفاهم نامه ای در راستای کمیسیون همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و روسیه منعقد کردند.
این قرارداد عظیم تجاری در حالی منعقد شد که بحران اوکراین طی ماه های گذشته اثرات قابل توجهی در تغییر رویکرد روسیه در رویگردانی از غرب به شرق داشته است و همزمان ناکارآمدی توافق ژنو و افزایش تحریم های غرب علیه ایران نیز نشان داد نمی توان با امید رفع تحریم های آمریکا منتظر بهبود اوضاع اقتصاد کشور بود و باید برای فروش نفت کشور، از ظرفیت دیگر کشورها و بازارهای جهانی غیر از غرب بهره برد.
این اتفاق قابل توجه در حالی رخ می دهد که در صورت اجرایی شدن این قرارداد، بخش قابل توجهی از نفت ایران در شرایط تحریم به فروش خواهد رسید و این در عمل به معنای دور زدن تحریم های نفتی و استفاده از بخشی از بازارهای جهانی است، مدلی که به غیر از روسیه در بسیاری از کشورهای سراسر جهان از جمله در آمریکای لاتین، آفریقا، آسیا و ... قابلیت تعمیم و گسترش دارد.
تاکید وزیر نفت بر ظرفیت های اقتصادی روسیه برای ایران
در همین راستا وزیر نفت نیز با اشاره به ظرفیت های روسیه در در دیدار با وزیر انرژی این کشور گفت: روسیه ظرفیت بزرگی در شاخههای مختلف نفت و گاز، فنی و مهندسی، تامین کالای اساسی و برق دارد که ما میتوانیم در اجرای پروژههای مختلف با یکدیگر همکاری کنیم.
زنگنه گفت: ایران تمایل دارد ورود و صدور کالاها و خدمات، محصولات کشاورزی، کالاهای دامی، کالاهای مصرفی، خدمات فنی و مهندسی و دیگر همکاری اقتصادی را با کشور همسایه یعنی روسیه را گسترش دهد.
وزیر نفت با اشاره به اینک خوشبختانه همه سازوکارها در این یادداشت تفاهم دیده شده، تصریح کرد: یکی از مواردی که در این تفاهمنامه امروز به امضا رسید، تبادلات مالی دو کشور بود که قرار است از طریق پولهای ملی انجام شود.
بر پایه خبری که باشگاه خبرنگاران منتشر کرده است، پس از صحبت های وزیر نفت ایران، الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در این اجلاس که با حضور جمعی تجار و فعالان اقتصادی برگذار می شد گفت: 40 شرکت روسی در این اجلاس شرکت کردند که بتوانند مقدمات بهبود روابط تجاری و اقتصادی بین ایران و روسیه را فراهم کنند.
وی با اشاره به اینکه روابط خوب اقتصادی و تجاری میان ایران و روسیه وجود دارد، تصریح کرد: از نظر سیاسی نیز ایران و روسیه روابط مناسبی دارند، به طوری که در آینده نزدیک قرار است، ملاقاتی بین رؤسای جمهور ایران و روسیه در مسکو صورت پذیرد.
نواک با اشاره به اینکه ما معتقدیم در آینده شاهد به وجود آمدن شاخصهای مناسب همکاری اقتصادی بین ایران و روسیه وجود خواهد داشت، تصریح کرد: روسیه آمادگی دارد، محصولات و خدمات مورد نیاز ایران را به این کشور صادر و محصولات و خدمات مورد نیاز خود را از ایران وارد کند.
در مجموع به نظر می رسد این اقدام دولت یازدهم جهت دور زدن تحریم ها و توجه به دیگر نقاط جهان به غیر از جبهه غرب را باید به فال نیک گرفت و آن را مقدمه ای برای نگاه «واقع بینانه» تر به عرصه سیاست خارجی و منافع ملی دانست چرا که تجربه یک سال گذشته نشان داده آمریکا و غرب برای رفع تحریم ها حتی در صورت وعده قطعی نیز، قابل اعتماد نیستند و در این میان به جای معطل ماندن برای رفع تحریم ها، باید از ظرفیت های اقتصادی- تجاری دیگر کشورهای دنیا از آمریکای لاتین تا روسیه، آفریفا، آسیا و ... برای دور زدن تحریم ها بهره برد.