رزمناو "موسکوا": حامل موشکهای کروز روسیه و سامانه اس 300
"دِیو ماجومدار" -کارشناس دفاعی" در گزارش خود برای "نشنال اینترست" نوشت: سامانه دریایی اس 300 یک سامانه بسیار تواناست که شباهت بسیاری به اس 400 دارد اما نه از حیث قدرت. اس 300 اف، دارای یک سیستم راداری معروف به "ریف-ام" است که میتواند در یک زمان 6 هدف (با شلیک حداکثر 12 موشک بطور همزمان) تا برد 95 مایل در ارتفاع 90 هزار پایی را شناسای و به آنها حمله کند.
سهشنبه هفته گذشته بود که جنگنده سوخو 24 روسیه توسط جنگنده اف-16 ترکیه به بهانه ورود به حریم هوایی این کشور مورد حمله قرار گرفت و منهدم شد. خلبان روسی این جنگنده مدعی است که وی به هیچ عنوان حریم هوایی ترکیه را نقض نکرده و اساسا هیچگونه پیام اخطاری قبل از حمله جنگده ترک دریافت نکرده است.
جنگنده سوخو 24 روسیه برای عملیات در سوریه به منظور حمایت از دولت قانونی بشار اسد در مقابل تروریسم داعش و گروههای تروریستی دیگر مورد استفاده قرار گرفته بود. "رجب طیب اردوغان" -رییس جمهور ترکیه- از ابراز هرگونه عذرخواهی اجتناب نمود و "ولادیمیر پوتین" -رییس جمهور روسیه- این اقدام ترکیه را پس از حمایت مزورانه این کشور، "خنجر از پشت" نامید. پوتین، اخیرا اس 400 را در سوریه علیه جنگندههای ترکیه مستقر کرد و ترکیه که این عمل را همتراز با "تجاوز" خوانده، اخطار داده که در صورت بروز حمله علیه جنگندههای خود واکنش نشان خواهد داد. وی، در پاسخ به سوال خبرنگار سی ان ان در این رابطه گفته است:
"ما در قضیه جنگنده روسی از تمامیت ارضی خود دفاع کردیم و اگر یک جنگنده ترک بر اثر حمله روسها بر خاک سوریه بیافتد، قطع یقین واکنش نشان خواهیم داد
در حالی که ترکیه مدعی است که به مدت 10 دقیقه به خلبان روس اخطار داده، "کنستانتین موراخین" -خلبان جنگنده سوخو 24- مدعی است که در زمان پرواز از سوی وی تخطی به تمامیت ارضی ترکیه صورت نگرفته و او به خوبی از فراز آسمان نقطه مرزی ترکیه را زیر نظر داشته است. او در گفتگو با راشا تودی مدعی شده که بدون هرگونه اخطار از سوی ارتش ترکیه بطور ناگهانی مورد حمله اف 16 قرار گرفت.
"کنستانتین موراختین" کمکخلبان نجات یافته سوخو 24
از سوی دیگر دولت سوریه که زخمخورده اقدامات ترکیه و دیگر شرکایش در تحریک و تجهیز گروههای تروریستی است و طبق آمار سازمان ملل در طی 4 سال گذشته شاهد مرگ 250 هزار نفر و یک میلیون زخمی و معلول از مردم خود بود، به شدت از این اقدام روسیه استقبال کرده است.
اعتراض یک شهروند روس در مقابل سفارت ترکیه
«سرگئی لاوروف» -وزیر خارجه روسیه- اخیرا اعلام کرد که دولت و ملت روسیه هیچ تمایلی برای ورود به جنگ با ترکیه ندارند اما اقدامات ترکیه، یک حرکت از پیش تعیین شده بود و قطع یقین تبعاتی را در پی خواهد داشت.
به نظر میرسد که اردوغان با همه قلدریگری که نشان میدهد از اقدام تلافیجویانه روسیه احساس وحشت کرده چرا که اردوغان در بیانات اخیر خود که خواستار صلح، گفتگو، و دیپلماسی است و داود اوغلو نیز ابراز داشته که ارتش ترکیه به هیچ عنوان از ملیت جنگنده مورد حمله خبر نداشته است.
نیک دو لانیراگا، سر دبیر مجله دفاعی «آی اچ اس جین» معتقد است که روسیه با استقرار اس-400 توان بالای دفاعی خود در سوریه را به رخ همگان کشیده و به نظر میرسد که در روزهای آینده شاهد تنشهای بیشتری باشیم. روسیه در موضعی کاملا قدرتمندان اعلام کرده که به هیچ وجه این «خنجر زدن از پشت» را فراموش نمیکند و ترکیه قطعا تاوان این عملش را خواهد پرداخت.
سرگئی رودوفسکی -فرمانده اداره عملیات ستاد کل ارتش روسیه- اعلام کرده است که تمامی همکاریهای نظامی با ترکیه منع گردید و اقدامات امنیتی به شدت بالا میرود. وی ادامه داد: «اولا، کوچکترین حرکت جنگندههای ترکیهای زیر نظر خواهد بود. ثانیا، امنیت کامل هوایی با وجود رزمناو حامل اس 300 اف برقرار خواهد گردید و هر گونه حرکت مشکوکی مورد حمله قرار خواهد گرفت.»
پایگاه نشنال اینترست معتقد است که با وجود چنین سامانه دفاعی قدرتمندی فقط جنگندههای اف 22، اف 35، و بی 2 آمریکا قادر به انجام عملیات خواهند بود. اما اس-400 به قویا دایره فعالیت هوایی آمریکا و ترکیه در سوریه را محدود خواهد کرد.