متن کامل اظهارات مهم رئیسجمهور در اعتراض به تغییرات عمده در لایحه هدفمند کردن
اعلام خطر میکنم؛ لایحه هدفمند کردن به بودجه بند شود، امکان اجرا ندارد
گروه اقتصادی- در حالی که مجلس هشتم در بهمن ماه سال گذشته و پس از ارائه رسمی طرح هدفمند کردن یارانه ها در قالب بودجه سال 88 این طرح را از موضوع بودجه حذف کرده و از دولت خواست تا این طرح را در قالب لایحه ای جداگانه به مجلس ارائه کند، موضوع هدفمند کردن یارانه ها و طرح بزرگ تحول اقتصادی وارد فاز جدیدی شد چنانکه پس از ارائه این لایحه از سوی دولت، مجلس هشتم با تشکیل کارگروه ویژه ای در طول چندین ماه به بررسی و بازنگری این طرح پرداخت وسرانجام لایحه دولت به همراه پیشنهادات کمیسیون ویژه در آبانماه جاری به صحن علنی مجلس راه یافت.
اما آنچه در روز سه شنبه احمدی نژاد را به صورت سرزده و بدون اطلاع قبلی برای اعلام خطر به صحن علنی مجلس کشاند، تغییر جدیدی بود که مجلس به دنبال اعمال آن در لایحه پیشنهادی دولت بود، تغییری که به گفته احمدینژاد دست دولت را برای اجرای بزرگترین لایحه اقتصادی تاریخ جمهوری اسلامی کاملا خواهد بست و امکان اجرای این طرح را از دولت خواهد گرفت.
پس از آنکه مجلس نظر دولت را در مورد پرداخت نقدی یارانه ها و جداول خاص مربوط به آن تامین کرد، امروز نمایندگان مجلس در پیشنهادی خواستار آن شدند تا "صندوق"پیشنهادی دولت برای مدیریت پروژه هدفمند کردن یارانه ها، به"حسابی ویژه" تبدیل شود که سالانه در لایحه بودجه اعلام شده و برای آن محل هزینه تدارک دیده شود. مبنای این پیشنهاد نیز موازی بودن این صندوق با خزانه ملی اعلام شده است که به گفته نمایندگان مجلس ایجاد صندوقی موازی با صندوق خزانه خلاف قانون اساسی است. اما این ایراد در حالی به لایحه دولت گرفته می شود، که در سال های گذشته مجلس به تشکیل صندوقی مشابه این صندوق که از آن به عنوان صندوق ذخیره ارزی یاد می شود، موافقت کرده بود.
رئیس جمهور در حضور سرزده و بدون اعلام قبلی خود در مجلس، با اخطار نسبت به عواقب اتصال این طرح به بودجه سالیانه، این اقدام را سبب هرج و مرج اقتصادی در کشور دانسته وبا این تغییرات، اجرای طرح را به زیان مردم اعلام کرده و تصریح کرد که :"متواضعانه خواهش می کنم که اگر این نشود، معذوریم چون میبینیم که در حال حرکت به سمت دره هستیم و مجبورم این نامه (نامه پس گرفتن لایحه) را تقدیم کنم."
به گزارش رجانیوز، دکتر احمدی نژاد گفت: این لایحه مهمترین لایحه اقتصادی در 30 سال اخیر است و کار بزرگی باید در کشور انجام شود چرا که با اجرای لایحه هدفمند کردن یارانهها، تقریبا همه روابط و مناسبات اقتصادی کشور دگرگون میشود.
متن کامل نطق مهم رئیسجمهور در مجلس در ادامه آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
چند نکته را خدمتتان عرض می کنم که به نظرم مفید است نکته اول ؛ لایحه هدفمند کردن یارانهها مهمترین لایحه اقتصادی سی سال اخیر کشور است که کار بزرگی باید در کشور انجام شود.
نکته دوم؛ با اجرای این لایحه تقریبا همه روابط و مناسبات اقتصادی کشور دگرگون خواهد شد، نکته سوم؛ در این لایحه بدنبال حذف یارانه ها نیستیم. من گزارشات را گوش دادم استفاده هم کردم بعضی دوستان از موضعی صحبت می کردند که انگار بناست یارانه ها حذف شود، بنا نیست یارانه ای حذف شود. بلکه قرار است درست توزیع بشود. امروز ما بدترین شکل توزیع یارانه را در کشورمان داریم.
امروز شرایط بگونهای است که یارانه دارو را به صنف دارو میدهیم بعد به مردمی که باید یارانه دریافت کنند، میگوییم بروید در صف بایستید و حق خودتان را بگیرید، یارانه شیر را می دهیم به صنف شیر به مردمی که نیاز دارند، میگوییم بروید یک کیلومتر در صف بایستید که بخشی از این یارانه را بگیرید و بقیه بخشها هم به همین شکل است و این بدترین شکل توزیع یارانه است که هیچ هدفی را دنبال نمی کند و همیشه مردم باید تلاش کنند و آن حقی که برای خودشان هست، یک گوشه ای به دست آورند.
تولید، مدیریت تولید و بهره وری کشور همه اسیر سیستم توزیع یارانه است و رشد نمی کند و این را باید زیر و رو کنیم که این یک کار بزرگی است.
چند تا مطلب را در این خصوص دوستان باید عنایت داشته باشند.
مطلب اول اینکه؛ این کار باید فراگیر و در کل کشور انجام شود. باید همه ملاحظات را سنجید، یک گوشه را وارد شده و جلو برویم و در گوشه ای دیگر عقب بیفتیم این فاصله دوباره مناسبات را بر هم می زند. تقاضا ها منتقل شده به یک بخش و دوباره روابط ناسالمی شکل خواهد گرفت. باید همه کشور را هماهنگ جلو ببریم.
نکته دوم؛ باید مردم را در مدیریت این کار مشارکت بدهیم یعنی مردم خودشان وارد شوند، مشارکت کنند و احساس مسوولیت و همراهی کنند.
نکته سوم اینکه؛ اکثریت قاطع مردم با این طرح همراه باشند. اگر عده کمی از مردم تحت مدیریت و پوشش قرار بگیرند و اکثریت مردم خارج از دایره بمانند طرح موفق نخواهد شد.
و نکته چهارم اینکه؛ در مدیریت این طرح ما نیازمند ثبات هستیم. یکی از مشکلات اصلی سرمایه گذاری در کشور عدم ثبات شرایط در بازار و مقررات اقتصادی است.
نکته پنجم اینکه این نیازمند انعطاف است این مهمتر از ساختن یک دبیرستان یا سد است، در این طرح تصمیمی می گیریم این تصمیم اگر بنا باشد شش ماه بعد یا یک سال بعد تغییر کند در کشور مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
یک نکته کلیدی در این جا اختیارات دولت در این لایحه است.
ما با این طرح داریم همه مناسبات اقتصادی و زندگی مردم را سیال می کنیم خوب دولت باید بتواند این را به نفع مردم مدیریت کند.
این طرح را به در بودجه سالانه ببرید، اگر قرار بود این کار را بکنیم دیگر قانون مجزایی نیاز نداشت که هر چیزی می تواند در قانون بودجه سالانه آورد. الان مگر ما قانون حمل و نقل عمومی را نداریم آن را در بودجه سالانه آوردیم شما مصلحت دیگری دیدید و چیز دیگری تصمیم گرفتید آن برنامه ای که ما تنظیم کرده بودیم، متوقف شد. دولت نمی تواند در هدفمند کردن یارانه ها در بازه زمانی یک ساله تصمیم گیری کند.
کسی که می خواهد کارخانه ای بسازد پنج سال مقدماتش طول می کشد هفت تا ده سال طول می کشد تا بازپرداخت کند. با وزیر صنایع صحبت می کند می گوید آقا شما چه امکاناتی به من می دهید تا من کارخانه بزنم. وزیر صنایع می گوید بسیار خوب من امسال این را می دهم سال دیگر را نمی دانم باید منتظر بمانیم، ببینم در لایحه بودجه چه می شود، آیا این گونه می توان در کشور سرمایه گذاری کرد ؟
بازار ممکن است در بعضی بخش هایش دچار نابسامانی شود، دولت باید این انعطاف را داشته باشد که بلافاصله وارد شده و مدیریت کند؛ خوب اگر هیچ انعطاف و اختیاری دست دولت نباشد دولت می گوید بازار به هم خورد، اشکالی ندارد. یا من باید به مجلس لایحه بدهم یا منتظر بمانم سر سال ببینم چه می شود؟ اینها نشدنی است. عزیزان من یک کار سنگینی را دارید انجام می دهید برنامه گسترده ای را دارید انجام می دهید اگر به بودجه سالانه وصل شود، این اصلا نشدنی است و این یعنی مردم را روی لبه تیغ می بریم. دولت ابزاری در اختیار ندارد که از مردم حمایت کند ؟ در همه جای دنیا وقتی این اجرا شده است یک کار مستقل بوده و به بودجه سالانه وصل نشده است.
بعضی ها گفتند خلاف قانون اساسی است. چطور است که الان ما حساب ذخیره ارزی داریم؟ مگر در بودجه سالانه می آید ؟ یک هیات امنایی دارد که از یک طرف وارد می شود به حساب و از طرف دیگر هم هزینه می شود.
بعضی ها می گویند شاید دولت هر کاری دلش خواست انجام داد. یعنی دولت واقعا این جوری است؟ یادمان رفته مصوبه مجلس هفتم در سهمیه بندی بنزین یک خط نوشته شد که باید سهمیه بندی شود، ما می فهمیدیم که چه بار عظیمی بر دوش دولت است. دولت با کمترین تنش با اینکه خودش روش دیگری را پیشنهاد می داد کار را انجام داد. البته ما میگفتیم با کارت سوخت و پلکانی می توانیم قضیه را حل کنیم بدون اینکه مردم به زحمت بیفتند، اصرار شد که باید اجرا شود. خوب اجرا کردیم. دولت می خواهد اجرا کند مگر می خواهد به مردم فشار بیاید؟ ما می خواهیم سرمایه گذاری شود. تولید شود. ما می خواهیم مردم در آرامش باشند اجازه بدهید دولت لایحه را اجرا کند طرح هدفمند کردن باید درست اجرا شود و دولت اجازه انعطاف داشته باشد. وضع مردم بهتر می شود برای اینکه الان داخل آن سوخت اضافه و اسراف و سوء استفاده داریم اگر همین دو را جمع کنیم وضع مردم بهتر خواهد شد. اینها استدلال منطقی است. از گذشته عده ای در ذهنشان حذف یارانه بود این ذهنیت هنوز هست همه فکر می کنند اگر هدفمند کردن انجام بشود مردم وضعشان بدتر می شود. نه مردم وضع شان بهتر می شود برای اینکه اقلاً بیست یا سی درصد که دارد هدر می رود و سوء استفاده می شود، این احیا می شود و برمی گردد در زندگی مردم. ما نمی گوییم صندوق یا هر چیز دیگری یک حسابی باید مستمر باشد که دولت بتواند درباره اش تصمیم بگیرد. این را به شما بگویم دولت با قوانین ثابت می تواند برنامه ریزی درازمدت بکند این نیازمند برنامه ریزی درازمدت است. با امری که هر سال می تواند زیر و رو شود دولت چگونه می تواند برنامه ریزی درازمدت کند، این نشدنی است.
قبلا هم خدمت عزیزان عرض کردیم با همه ارادتی که خدمت شما داریم به شما عرض بکنم اگر این به بودجه سالانه وصل شود تمام زحمات شما در این مدت هدر می رود. بود و نبود این لایحه فرقی نمی کند و با ارادتی که به شما عزیزان دارم عرض می کنم بنده که تصمیم گرفتم بیایم این کار بزرگ را انجام بدهم دو سال هم است که همه فشارها را تحمل کردیم از تبلیغات و توهین هر چه خواستند، گفتند ما تحمل کردیم و گفتیم ما زیر بار این مسوولیت خواهیم رفت اما الان به شما عرض می کنم اگر این به بودجه سالانه وصل شود، دولت زیر بار این مسوولیت نمی رود ما در دولت بحث کردیم تصمیم گرفتیم اگر این طرح برود در بودجه سالانه مجلس ما لایحه را پس میگیریم. این نشدنی است.
بار سنگین این لایحه را بر دوش دولت گذاشتید دولت چه اختیاری دارد؟ مگر می خواهیم کشور را به هم بریزیم؟ می خواهیم زندگی مردم را بهتر کنیم. عزیزان بنده برادر و دوست شما و دلسوز شما هستم، بنده در متن اجرای کشور هستم و با اصرار ایستادم که این باید اجرا شود. شما بروید قانون برنامه دوم، سوم و چهارم را ببینید آنجا دولت ها اختیار مطلق داشتند یعنی به دولت گفتند برو این کار را بکن. نگفتند در بودجه سالانه بیاور.
ما خواستیم همان قانون برنامه را اجرا کنیم دوستان اصرار کردند لایحه بیاور! گفتیم چشم، حالا لایحه آوردیم این متصل شده به بودجه سالانه! این معنایش آن است که این لایحه به درد نمی خورد معنایش این است که ما باید مردم را ببریم در یک فضایی که سال به سال باید تصمیم گیری شود.
من تشکر می کنم، زحمت کشیدید اما وظیفه بنده این است اگر خطری را می ببینم اعلام کنم ما نمی توانیم به مردم دروغ بگوییم و خیانت کنیم.
برادران و خواهران عزیز اگر این طرح در بودجه سالانه وارد شود زمین می خورد و اجرا نمی شود. بعید می دانم کسانی در مجلس دنبال این باشند که طرح زمین بخورد. البته بیرون کسانی هستند که دوست دارند این طرح زمین بخورد که فهرست اتهاماتشان علیه دولت و مجلس تکمیل شود. ما با هم آمدیم یک مسیری را می خواهیم برویم یک کار بزرگی را می خواهیم انجام بدهیم، خواهش من از دوستان این است که این گره کوچک را هم با هر تدبیری که خودتان می دانید باز کنید.
عجله نکنید، بیست سال است که اجرا نشده است الان بگذارید که موضوع پخته شود اشکالی ندارد. بروید راهی که واقعا شدنی باشد را انتخاب کنید و مردم را در بستری ببرید که بدانند تا ده یا پانزده سال دیگر وضع شان چطور خواهد شد و به شما عرض بکنم اگر این طرح در بودجه وارد شد سالانه همان مردمی که شما دلسوزشان هستید، بیشترین آسیب را خواهند دید.
اگر مجلس اصلاحات لازم را در خصوص لایحه هدفمند کردن یارانه ها انجام ندهد، بنده نامه را تقدیم خواهم کرد.
ایجاد یک بودجه جاری برای لایحه هدفمند کردن یارانه ها خلاف قانون نیست. 99 درصد راه برای اجرای لایحه مذکور طی شده است. اجازه بدهید این یک گره کوچک هم باز شود و این راه به شیوه درست ادامه یابد.
اگر مجلس اصلاحات لازم را انجام دهد، لایحه هدفمند کردن یارانه ها را با قاطعیت و دقت تمام اجرا میکنیم بطوری که همه مردم راضی باشند.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
نظرات کاربران: